over mij

Ik ben Suzan, ik ben 37 jaar en ik woon met mijn vriend en dochter in Rotterdam. Ik geef trainingen, coach en maak theatervoorstellingen. Een belangrijk woord in mijn werk is verbinding. Verbinding maken met jezelf, met elkaar en met de inhoud of het onderwerp. Wanneer ik trainingen geef of met groepen mensen werk vind ik het belangrijk dat er een open, ontspannen en enthousiaste sfeer is waarin deelnemers zich gehoord en gezien voelen en zich vrij durven uiten. Een plek waar mensen zich verbinden met de ander en met zichzelf. En na afloop met een gevoel van zinvolheid vertrekken. Ze hebben hoogstwaarschijnlijk plezier gemaakt, zich kwetsbaar opgesteld, inzichten opgedaan, contact gemaakt met zichzelf, zich geuit en misschien wel iets verrassends gedaan dat ze niet hadden verwacht.

Ik word erg enthousiast van persoonlijke en professionele ontwikkelingsprocessen begeleiden, en creatief samenwerken aan een mooi en zinvol doel. Dat maakt me gelukkig. Of dat nu is bij het maken van een voorstelling, het geven van een training of een coachingsessie. Ik loop daar warm voor. Soms sta ik zelfs s ‘nachts op om achter mijn laptop te kruipen en aan mijn missie te schrijven: mensen met elkaar en met zichzelf verbinden.

De afgelopen negen jaar heb ik mij gespecialiseerd in het werken met persoonlijke verhalen. Ik maak sinds ik ben afgestudeerd aan de toneelacademie voorstellingen gebaseerd op persoonlijke verhalen met mensen die hun eigen verhaal delen op het toneel. Verhalen die raken en verbinden, vertelt door mensen die dat niet van zichzelf verwacht hadden. Vanuit die ervaring begeleid ik organisaties, professionals en (kunst)studenten bij hoe een persoonlijke verhaal uit te vragen, mensen te betrekken in een gelijkwaardig proces en hoe daar een creatieve vorm aan te geven. Belangrijke ingrediënten daarbij zijn interviewtechnieken, het zoeken naar anekdote’s die raken, storytelling (hoe bouw je een verhaal op en hoe vertel je een verhaal), hoe vind je een creatieve vorm die tot de verbeelding spreekt, en hoe maak je contact vanuit gelijkwaardigheid. 

Ook heb ik mij gespecialiseerd in trainingen communicatieve vaardigheden. En dan met name verbindende communicatie (NVC), coachingsvaardigheden, gesprekstechnieken en motiverende gespreksvoering. Zo geef ik bijvoorbeeld trainingen aan docenten in opleiding hoe moeilijke gesprekken te voeren met collega’s of leerlingen. Niet iedereen is hetzelfde, en hoe kom je tot elkaar? Hoe luister je open, zonder oordeel en aannames? Welke vragen kun je stellen? Door zelf met zoveel verschillende mensen te hebben gewerkt met zo veel verschillende achtergronden, heb ik gemerkt hoe zinvol het is om diverse groepen mensen en individuen aan elkaar te verbinden en perspectieven te verbreden door elkaars verhalen te horen.

Ik ben opgeleid tot theaterdocent en regisseur aan de Toneelacademie Maastricht, ik heb een diploma Social Work waarbij ik de richting Culturele en Maatschappelijke Vorming studeerde in Utrecht, en ik volgde een opleiding tot life- & loopbaancoach bij De Balansgroep in Driebergen.

Wil je meer weten over mijn werk als theatermaker of als coach? Ga dan naar de beginpagina: www.suzantolsma.nl