over mij

Ik ben Suzan, 38 jaar en ik woon met mijn vriend en dochter in Rotterdam. Ik geef trainingen, begeleid intervisies, coach en maak theatervoorstellingen. Een belangrijk woord in mijn werk is verbinding. Verbinding maken met jezelf, met elkaar en met de inhoud of het onderwerp. Wanneer ik trainingen geef of met groepen mensen werk vind ik het belangrijk dat er een open, ontspannen en enthousiaste sfeer is waarin deelnemers zich gehoord en gezien voelen en zich vrij durven uiten. Een plek waar mensen zich verbinden met de ander en met zichzelf. En na afloop met een gevoel van zinvolheid vertrekken. Ze hebben hoogstwaarschijnlijk plezier gemaakt, zich kwetsbaar opgesteld, inzichten opgedaan, contact gemaakt met zichzelf, zich geuit en misschien wel iets verrassends gedaan dat ze niet hadden verwacht.

Ik word enthousiast van persoonlijke en professionele ontwikkelingsprocessen begeleiden, en creatief samenwerken aan een zinvol doel. Dat maakt me gelukkig. Of dat nu is bij het maken van een voorstelling, het geven van een training of een coachsessie. 

Een rode draad in mijn leven is Verbindende Communicatie. Mijn moeder voedde mijn broer, zus en mij op met dit gedachtengoed en later verdiepte ik mij er verder in door diverse opleidingen te volgen en het in te zetten in mijn coachpraktijk en het begeleiden van groepen. 

Andere communicatieve vaardigheden waar ik een achtergrond in heb zijn gesprekstechnieken, coachingsvaardigheden en motiverende gespreksvoering. Zo geef ik bijvoorbeeld trainingen aan docenten in opleiding hoe moeilijke gesprekken te voeren met collega’s of leerlingen. Niet iedereen is hetzelfde, en hoe kom je tot elkaar? Hoe luister je open, zonder oordeel en aannames? Welke vragen kun je stellen? Door zelf met zoveel verschillende mensen te hebben gewerkt met zo veel verschillende achtergronden, heb ik gemerkt hoe zinvol het is om  perspectieven te verbreden door elkaars verhalen te horen.

De afgelopen tien jaar heb ik mij gespecialiseerd in het werken met persoonlijke verhalen. Ik maak sinds ik ben afgestudeerd aan de toneelacademie voorstellingen gebaseerd op persoonlijke verhalen  die een maatschappelijke urgentie hebben. Verhalen die raken en verbinden, vertelt door mensen die dat niet van zichzelf verwacht hadden. Vanuit die ervaring begeleid ik organisaties, professionals en (kunst)studenten bij hoe een persoonlijke verhaal uit te vragen, mensen te betrekken in een gelijkwaardig proces en hoe daar een creatieve vorm aan te geven. Belangrijke ingrediënten daarbij zijn interviewtechnieken, het zoeken naar anekdote’s die raken, storytelling (hoe bouw je een verhaal op en hoe vertel je een verhaal), hoe vind je een creatieve vorm die tot de verbeelding spreekt, en hoe maak je contact vanuit gelijkwaardigheid. 

Ik ben opgeleid tot theaterdocent en regisseur aan de Toneelacademie Maastricht, ik heb een diploma Social Work waarbij ik de richting Culturele en Maatschappelijke Vorming studeerde in Utrecht, en ik volgde een opleiding tot life- & loopbaancoach bij De Balansgroep in Driebergen.

Wil je meer weten over mijn werk als theatermaker of als coach? Ga dan naar de beginpagina: www.suzantolsma.nl