suzan tolsma

Suzan Tolsma studeerde in 2013 als regisseur en theaterdocent af aan de Toneelacademie Maastricht. Ze is als regisseur verbonden aan het community theatergezelschap Stut Theater in Utrecht, waar ze voorstellingen maakt vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid gebaseerd op levensverhalen. Ook creëerde ze de afgelopen jaren voorstellingen bij onder meer Over het IJ Festival (Amsterdam), Het Huis (Utrecht) en Theater Kikker (Utrecht).

De voorstellingen van Suzan zijn oprechte vertellingen gebaseerd op de persoonlijke verhalen van de mensen met wie ze werkt, en waarin ze vanuit gelijkwaardigheid samen met haar spelers op zoek gaat naar kwetsbaarheid, transparantie en lichtheid. Dit maakt dat haar voorstellingen vaak een ontwapenend effect hebben, omdat mensen eerlijk hun eigen verhaal delen met het publiek.  

 

 

Het theater is voor Suzan een plek om samen te luisteren en te kijken, waardoor je je kunt verbinden met een ander en met jezelf. Ze wilt breed toegankelijke voorstellingen maken waarin de mens in zijn of haar kracht op het podium staat, in een theatrale situatie die verbindt, ontroert, tot de verbeelding spreekt en tot in het hart raakt.

Als theatermaker wilt Suzan onderzoeken hoe sociaal-artistieke projecten een reële artistieke meerwaarde kunnen betekenen, en hoe artistieke projecten door een focus op de mens en zijn/haar unieke kracht gebaat kunnen zijn bij een sociale invalshoek. Het is Suzan’s streven om in haar werk het sociale en het artistieke als twee gelijkwaardige uitgangspunten te laten samenvloeien. 

Coaching 

Suzan werkt geregeld als docent of coach voor de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Hogeschool Utrecht, waar ze studenten begeleidt in het maken van (sociaal-artistiek) theater en het vertrekken vanuit persoonlijke verhalen. Ook coachte ze meerdere jonge theatermakers bij het maken van voorstellingen. In haar werk als docent en coach stelt ze de unieke kracht van de student of de maker centraal, en ondersteunt hem/haar in de zoektocht naar zijn/haar eigen verhaal en wat voor hem/haar belangrijk is.

 

Suzan volgde een opleiding tot life- en loopbaanboach bij de Balansgroep en heeft haar eigen coachpraktijk in Utrecht en Rotterdam. Klik hier voor meer informatie over Suzan’s werk als coach.