suzan tolsma

Suzan Tolsma studeerde in 2013 als regisseur en theaterdocent af aan de Toneelacademie Maastricht. Ze was 10 jaar als regisseur verbonden aan het community theatergezelschap Stut Theater in Utrecht waar ze voorstellingen maakte vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid gebaseerd op levensverhalen. Daarnaast creëerde ze voorstellingen bij onder meer Over het IJ Festival (Amsterdam), Het Huis (Utrecht), Theater Kikker (Utrecht), Wederopbouw Rotterdam (Rotterdam), Madjoe Dua (Utrecht) en Stadstrainers (Rotterdam).

De voorstellingen van Suzan zijn oprechte vertellingen gebaseerd op de persoonlijke verhalen van de mensen met wie ze werkt, en waarin ze vanuit gelijkwaardigheid samen met haar spelers op zoek gaat naar kwetsbaarheid en openheid. Naar relevante verhalen die waardevol zijn om te laten horen. Dit maakt dat haar voorstellingen vaak een ontwapenend effect hebben, omdat mensen eerlijk hun eigen verhaal delen met het publiek.  

 

 

Het theater is voor Suzan een plek waar je je kunt verbinden met een ander, met jezelf en de wereld om je heen. Ze wilt breed toegankelijke voorstellingen maken waarin de mens in zijn of haar kracht op het podium staat, in een theatrale situatie die verbindt, ontroert, tot de verbeelding spreekt en tot in het hart raakt.

Als theatermaker onderzocht Suzan hoe sociaal-artistieke projecten een reële artistieke meerwaarde kunnen betekenen, en hoe artistieke projecten door een focus op de mens en zijn/haar unieke kracht gebaat kunnen zijn bij een sociale invalshoek. Het is Suzan’s streven om in haar werk het sociale en het artistieke als twee gelijkwaardige uitgangspunten te laten samenvloeien. 

Coaching 

Suzan werkt als docent en coach voor hogescholen en academies in Nederland en België waar ze studenten begeleidt in het maken van sociaal-artistiek theater en het vertrekken vanuit persoonlijke verhalen. Dit deed ze o.a. op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Hogeschool Utrecht, de Haagse Hogeschool en de Karel de Grote Hogeschool van Antwerpen. Ook coachte ze meerdere jonge theatermakers bij het maken van voorstellingen. In haar werk als docent en coach stelt ze de unieke kracht van de student of de maker centraal, en ondersteunt in de zoektocht naar diens eigen verhaal en wat voor diegene belangrijk is.

 

Suzan volgde een opleiding tot life- en loopbaanboach bij de Balansgroep en heeft haar eigen coachpraktijk in Utrecht en Rotterdam. Klik hier voor meer informatie over Suzan’s werk als coach.